Maastavetoa

Maastavetoa

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Mitä se bikini fitness nyt sitten olikaan?

Vaikka bikini fitness on tällä hetkellä kovasti esillä, ei kaikille ole aivan selvää, mikä laji tarkalleen ottaen on. Vai pitäisikö sanoa MITÄ se on. Varsinkin vanhemmille sukulaisille, tuttaville ja kylänmiehille saa olla selittämässä suu vaahdossa, mistä on kysymys. Onko se missikilpailu, jossa on hypätty suoraan uimapukukierrokselle? Sama asia kuin fitnessmalli-kisat? Vai onko se se kauhea Arnold Schwarzenegger-laji, jossa naiset näyttävät miehiltä? Iik! Mikä on tämä kohistu bikinilaji?

"Kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla lihaserottuvuutta, mutta kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alakehon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset." IFBB-säännöt

Suomen tuleva lupaus, Arnold Amateur kultaa napsnnut Sara Back

Suomen ylpeys, MM-voittaja Anna Virmajoki


Bikini fitnessissä ei vaadita yhtä suurta lihasmassaa kuin body fitnessissä. "Body fitness on kauneuskilpailu, jossa haetaan lihaksikasta, urheilullisen esteettistä naisfysiikkaa." IFBB-säännöt

 
Johanna Koskinen Body fitness

Bikini fitness on kuitenkin yhtä lailla urheilulaji ja vaatii rutkasti salilla vietettyjä tunteja sekä panostusta treeniin ja ruokavalioon. Monilla on mielikuva, että kilpailuihin riittää se, että tekee salilla hieman prässiä ja dieettaa, pukee paljettibikinit päälleen ja könyää lavalle esittelemään peräänsä ja parhaimpia duckface-ilmeitään. Toki on onnistujia, jotka ovat vuodessa tehneet täydellisen muodonmuutoksen, kavunneet lavalle ja menestyneet, mutta harvoilla on niin hyvä fysiikka saati geneettiset ominaisuudet, että tämä onnistuisi. Kisoissa erottuvat ne, joilla on taustalla enemmän treenivuosia. Fysiikka on tasapainoisempi, lihasmassaa on enemmän, eikä dieetti ole vienyt lihaksista kaivattua pyöreyttä. Mutta treenivuosia voi kiriä oikeanlaisella harjoittelulla. Lyhyempikin aika kilpailuihin valmistautumiseen voi riittää, jos taustalla on treeniä, jossa lajivaatimukset on huomioitu.

Treenin on oltava oikeanlaista, jotta saadaan korostettua tärkeimpiä alueita. Naisilla on hyvin usein voimakas etureisidominanssi. Tällöin monet treeniliikkeet ottavat ensisijaisesti etureiteen ja kyky aktivoida pakaraa on puutteellinen. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa siihen, että dieetti syö pakarasta pyöreyden ja etureisi hallitsee fysiikkaa. Tässä lajissa peräosastoon olisi syytä kiinnittä erityistä huomiota. Tasapainoinen fysiikka on kuitenkin kaiken A & O, joten vartalon tulisi olla sopusuhtainen.
Anna Virmajoki

Vaikka kilpailuissa arvioidaan koko look, ei ole kyse kauneuskilpailusta, vaan body-lajista. Glitterit, bling blingit ja hiuslisäkkeet eivät ole lajin syvin olemus, vaan sitä ovat pitkäjänteinen harjoittelu, kurinalaisuus ja omistautuminen. Lavalla vietetyt minuutit eivät varmasti urheilulta tunnu saati näytä, eikä tarvitsekaan. Lavalla esitellään se työ, mikä on tehty salilla, lenkkipoluilla ja keittiössä. Urheilu tehdään ihan jossain muualla, kuin tahmaisen rusketusvoiteen peittämänä pikkupikkubikineissä.

Bikini connector

Pinkkii!!

Miksi minä lähdin lajin pariin? Alunperin suunnitelmanani oli treenata body fitness-kilpailuja varten. Voin myöntää, että väheksyin itsekin bikini fitnessiä, koska en tiennyt lajista juuri mitään ja se näytti omaan silmääni vain kauniiden, hyvävartaloisten tyttöjen kauneus- ja pyllistelyskabailulta. Kun laji rantautui Suomeen, ei kukaan, paitsi Anna Virmajoki, tainnut ymmärtää koko lajin päälle. Kilpailijat eivät oikein tienneet miten päin olla ja tuomaritkaan eivät tainneet olla aivan perillä siitä, mitä haettiin. Itselläni huomio kiinnittyi kauniiseen X-malliin, naiselliseen lavaesiintymiseen ja yleisilmeeseen. Body fitness oli SE juttu kevääseen asti, jolloin aloin miettiä, että ehkä debyytti olisi kuitenkin bikini fitnessin parissa. Ja kun kisapäätös tuli ajankohtaiseksi, oli mieli ehtinyt jo karistaa body fitness-mietteet. Bikini tuntui luontevalta päätökseltä.
Valmentajani Heidi on yrittänyt rohkaista, että fysiikkaa olisi body fitness-lavoille ja pariin otteeseen on saanut BF-poseerauksiakin tehdä treeneissä. Katsotaan, vieläkö minut saadaan käännytettyä. ;)


Korkokengät nurkkaan heittänyt tunaroinnin maailmanlaajuinen mestari

3 kommenttia:

 1. Inspiroiva blogi! Tsemppiä treeneihin :)

  www.sonjakorpela.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Btw Sara Back ei voittanut EM-kisoja vaan Arnold Amateur Europen :) Treeni-iloa sinne, vaikka sitä tuskin sulle tarvitsee toivotella! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korjauksesta! Näinhän tämä olikin!! :) Ja treeni-iloa saa aina toivottaa! Jonain päivänä saattaa olla vallan hukassa ;)

   Poista